Useful Tips

Waarom oculeren?

Contents

Waarom oculeren?

Door te oculeren op de wortelhals voorkomt men dat er later teveel grondscheuten komen. Met het spateltje aan het mes of met de snede van het mes, kan men vlot de schorslippen van de “T” losmaken. Snijden van het schildgriffel: De oculatiescheut waarvan de schildjes moeten gesneden worden, wordt eerst ontbladerd.

Welke planten kun je oculeren?

Bij alle planten, bomen of struiken, waar soortechtheid een rol speelt of een struikvorm op stam wordt gezet, wordt oculatie toegepast. Kiwi, appel, peer, kers, perzik, pruim maar ook rozen, seringen, magnolia’s, hulst, rododendrons, hazelaar en veel potplanten kunnen worden geoculeerd.

Wat kan je enten?

Wat houdt het veredelen of enten van fruitbomen een druiven juist in? Soms kan je ook verschillende verwante soorten op elkaar enten: peren en mispel op kwee, perzik en abrikoos op pruimenonderstam, kruisbessen op jostabes, enz .

Welke bomen kan je enten?

Denk bijvoorbeeld aan de sering (Syringa) geënt op de liguster (Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’) of de appel (Malus domestica ‘Jonathan’) op de meidoorn (Crataegus monogyna). Ook moeten de takken ongeveer dezelfde omvang hebben, zodat de groeilagen precies tegen elkaar zitten.

Waarom worden rozen Geoculeerd?

Geoculeerde rozen zijn dan ook meestal goedkoper dan gestekte rozen. 6) Geoculeerde rozen zouden ook langer groeikrachtig blijven dan gestekte planten.

Wat is oculeren van bomen?

Het is een vrij eenvoudige vorm van enten of griffelen. Het bestaat uit het plaatsen van een knop (oog = oculus) van de gewenste cultivar (ras) met een stukje bast in een T-snede onder de bast en tegen het cambium (delingsweefsel) van de onder- of tussenstam.

Wat is Geoculeerd?

(oculeerde, heeft geoculeerd), een wijze van enten: het brengen van een stukje bast zonder hout, met een goed ontwikkeld oog en een stukje van het bladsteeltje, in een insnijding van de bast van een andere boom: oculeren met een slapend oog, in Juli en Aug. met een schietend oog, in April en Mei.

Wat betekent oculeren?

Oculatie of oogenten is een methode voor het vegetatief vermeerderen van planten, bijvoorbeeld rozen. Hierbij wordt het tamme oculatiehout op een wilde onderstam geplaatst. Bij het oculeren snijdt men van het tamme hout de ogen af en plaatst deze op de wilde planten.

Hoe ent je een kersenboom?

Door ze schuin af te snijden wordt het contactoppervlak vergroot en groeien de ent en onderstam het beste en snelste naar elkaar toe. Bij het plakenten is het niet noodzakelijk dat de snijvlakken even lang zijn. Plakenten wordt meestal toegepast als de onderstam dun is (0.5 cm) of als de onderstam dunner is dan de ent.

Hoe moet je Overenten?

Bij het enten wordt de ene stam of tak schuin afgesneden en de andere tak tegengesteld schuin afgesneden, zodat de wondvlakken precies op elkaar passen. De wond wordt met raffia omwikkeld en met was afgesmeerd, zodat er geen water tussen kan lopen.

Hoe een kersenboom stekken?

Selecteer een tak op de kers met bladeren en 2-4 bladknopen, en bij voorkeur een tak die jonger is dan 5 jaar. Stekken genomen van oudere bomen moeten worden genomen van de jongste takken. Snijd een 4- tot 8-inch (10-20 cm) deel van de boom met een horizontale, scherpe snoeischaar af.

Hoe moet je rozen enten?